ER DU VERDENS BESTE PAELLA-KOKK?

- Utvelgelsen av kokker til den nye utgaven av World Paella CUP har allerede startet. De som ønsker å delta har frist til 29. mai på å fylle ut dette skjemaet og sende et bilde og en video på ikke lenger enn 59 sekunder, som viser deres personlige historie, hvilket land de ønsker å representere og hvorfor de ønsker å være med i denne konkurransen, skriver spanias turistkontor Turespaña i Norge i en åpen invitasjon.

Materialet skal sendes på e-post til [email protected].

De beste kandidatene går videre til sluttfasen og videoene deres vil bli lastet opp på den offisielle WPD-nettsiden.

Fra 7. til 25. juni vil publikum kunne stemme på sin favorittkokk. I tillegg kan enhver matelsker laste opp kandidaten sin til sine sosiale nettverk ved å bruke hashtaggen #WorldPaellaDayCUP og #et til deltakeren de heier på.

Paella-fakta

  • Navnet “paella” refererer til den store stekepannen som retten lages i.
  • Paellaen har trolig røtter helt tilbake til antikken, men i sin mer moderne form har retten eksistert siden midten av 1800-tallet.
  • Opprinnelig var paella et populært lunsjmåltid blant bønder i Valencia-regionen.
  • Den opprinnelige paellaen var basert på få ingredienser som bønner, snegler, kanin-, kylling- eller andekjøtt.
  • Da paellaen etter hvert ble populær hos fiskere langs, ble det vanlig å erstatte kjøttet med sjømat.
  • Spanjolene er et sjømatspisende folk. I snitt spiser hver person nesten 43 kilo sjømat i løpet av et år.
  • Spanjolene spiser mye norsk sjømat, særlig laks. Faktisk har laks blitt spanjolenes favorittfisk nummer én, både til hverdags og til fest.
  • Det aller meste av laksen som spises i Spania er norsk.
  • I 2021 eksporterte Norge over 116 000 tonn sjømat til Spania til en verdi av over 6 milliarder kroner. Av dette utgjorde laksen henholdsvis ca. 87 000 tonn og 5,5 milliarder kroner.
  • Spanjolene er «europamestere» i fiskediskhandling: Så mange som 63 prosent kjøper fisken sin hos en fiskehandler eller fra ferskvaredisken på supermarkedet

Mange slags paella

Paella er en av Spanias nasjonalretter, opprinnelig fra Valencia-distriktet. Det er en svært populær rett, og tilberedes på utallige måter. Ris, safran og skalldyr er viktige ingredienser. Man kan også bruke kylling, reker eller scampi, skriver MatPrat i denne oppskriften.

Finalistene får muligheten til å fordype seg i den gastronomiske kulturen i Valencia i en uke i forbindelse med World Paella Day. Ledet av de beste paella-ekspertene vil de kunne bli kjent med Valencia og dens provins, paellaens opphavssted. I fem dager vil finalistene kunne besøke rismarkene i Albufera naturpark, det sentrale markedet og Huerta de València.

20. september møter de hverandre i en duell for å se hvem som kan lage den beste paellaen i den fjerde World Paella Day Cup.

2023-05-24T04:07:51Z dg43tfdfdgfd